white_important.png

9ο Λαϊκό Μονοπάτι Άλσους Νυμφαίας

Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των αθλητών

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντιληπτό πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η διατροφή με τον αθλητισμό. Το ένα επηρεάζει την πορεία του άλλου και μόνο μαζί μπορούν να δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο σε απόδοση στον αθλητισμό όσο και σε ευεξία . Γι ‘αυτό αποφάσισα στο πρώτο μου άρθρο να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι να έχει ένας αθλητής καλή θρεπτική κατάσταση και πως μπορεί αυτή να εκτιμηθεί. Στην πορεία θα ακολουθήσουν πιο εξειδικευμένα άρθρα για τη διατροφή αθλητών μικρών ή μεγάλων αποστάσεων, υπερμαραθωνίων κ.α., όπως και για τις ιδιαιτερότητες κάποιων αθλητών .

Κάθε αθλητής σκοπό έχει αν όχι τη διάκριση στο άθλημα που αγωνίζεται , τουλάχιστον τηβελτίωσή του σ’ αυτό. Για να το πετύχει δεν αρκεί να είναι συνεπής στις προπονήσεις και την αθλητική του προετοιμασία ,αλλά πρέπει να βρίσκεται σε καλή υγεία και καλή θρεπτική κατάσταση. Αν κάποιος που αθλήται σε πολύ έντονους ρυθμούς έχει κάποια μορφή δυσθρεψίας και δεν έχει κάνει ποτέ έναν τέτοιο έλεγχο, εκτός από τη χαμηλή απόδοση μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του από απλή καταπόνηση ,μέχρι υπερκόπωση και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως νεφροπάθεια , αναιμία κ.α

Τι είναι όμως η εκτίμηση θρεπτικής κατάστασης και πως γίνεται;

Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης ενός ατόμου είναι η συλλογή πληροφοριών που αφορούν την πρόσληψη(ποσότητα και συχνότητα) θρεπτικών συστατικών και την κατάσταση υγείας του ατόμου και γίνεται σε δυο στάδια.

  1. 1.ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΤΟΜΟΥ

Α. Μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια γίνεται συλλογή στοιχείων για καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες του ατόμου και ειδικά του αθλητή σε θρεπτικά συστατικά και την υγεία του. Περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως : φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, θρησκευτικές αντιλήψεις, τρόπος ζωής, κάπνισμα, αλκοόλ, διαιτητικές συνήθειες, ασθένειες, αλλεργίες, λήψη φαρμάκων κτλ.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται κατά την εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιολογούνται σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής του αθλητή, τις κοινωνικές του υποχρεώσεις και τις γνώσεις τους σε θέματα διατροφής. Η δυνατότητα τροποποίησης των διαιτητικών του συνηθειών επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως, η οικονομική κατάσταση του ατόμου, το κατά πόσο μπορεί ένας αθλητής να ετοιμάζει μόνος τα γεύματα του, , ακόμη και από το μέρος που ζει (διαθεσιμότητα τροφίμων).

Β. Έπειτα πραγματοποιείται κλινική εξέταση του ατόμου από ειδικό, με επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση ώστε να εντοπιστούν συμπτώματα δυσθρεψίας (όπως ωχρότητα, απίσχναση, κοιλονυχία, χειλίτιδα κ.α)ή άλλων νοσημάτων.

       2.   ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ : ΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

Α. Γίνεται εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης του ατόμου, έπειτα από καταγραφή και ανάλυση των τροφίμων που καταναλώνει . Η καταγραφή γίνεται από το ίδιο το άτομο συνήθως με δυο τρόπους. Ή με μεθόδους μνήμης όπου το άτομο περιγράφει είτε τι έφαγε το προηγούμενο 24ωρο είτε την εβδομαδιαία συχνότητα κατανάλωσης κάποιων τροφίμων, ή με τη μέθοδο όπου το άτομο ζυγίζει για 1-7 μέρες οτιδήποτε καταναλώνει(αποτελεί την πιο ακριβή μέθοδο).

*Για τους περισσότερους αθλητές , οι οποίοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τεχνικές αξιολόγησης που χρειάζονται κάποια διαδικασία, περισσότερο χρησιμοποιείται η 7-ήμερη καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης που αποτελεί συνήθως έναν πλήρη μικρο-κύκλο του προπονητικού τους προγράμματος.

Β. Πραγματοποίηση ανθρωπομετρικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν μέτρηση βάρους και ύψους, περιφερειών και περιμέτρων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και δερματοπτυχών (κυρίως στους αθλητές). Έπειτα γίνεται μέτρηση του λίπους του ατόμου με ειδικά όργανα (λιπομετρητές) ή με δερματοπτυχόμετρα .

Η αξία της αξιολόγησης της σύστασης του σώματος έγκειται στην παρακολούθηση των αλλαγών που παρατηρούνται στον αθλητή κατά τη φάση της ανάπτυξης, της προπόνησης ή κατά τη διάρκεια διαιτητικών παρεμβάσεων στα διάφορα στάδια της αθλητικής προετοιμασίας.

Οι βέλτιστες τιμές σωματικού βάρους και λίπους για κάθε αθλητή θα πρέπει να προκύπτουν από το ατομικό τους ιστορικό και θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα εύρος στόχων, το οποίο να περιλαμβάνει τόσο την αθλητική απόδοση όσο και τη διατήρηση της υγείας σε μακροχρόνια βάση.

Γ. Βιοχημικές εξετάσεις. Δίνουν πληροφορίες για τη θρεπτική κατάσταση και την αγωνιστική ικανότητα του αθλητή με ακρίβεια. Μ αυτές τις εξετάσεις μπορούν να αναγνωρισθούν οι θρεπτικές ανεπάρκειες σε πρώιμο στάδιο πριν προκληθεί η νόσος.

Ο προσδιορισμός της κρεατινίνης των ούρων, της λευκωματίνης του ορού και το ισοζύγιο αζώτου αποτελούν δείκτες της πρωτεϊνικής κατάστασης του οργανισμού. Στους αθλητές η συγκέντρωση κρεατινίνης των ούρων είναι αυξημένη λόγω της μεγάλης μυικής τους μάζας και της υψηλής πρόσληψής τους εξωγενώς ( τροφές και συμπληρώματα). Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης μας δείχνουν την λιπιδαιμική κατάσταση, ενώ για την κατάσταση του σιδήρου μετρώνται η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και σιδήρου ενώ η κατάσταση του οργανισμού σε ασβέστιο εκτιμάται με τη συγκέντρωση ασβεστίου και αλκαλικής φωσφατάσης του ορού. Η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο ολικό αίμα δίνει πληροφορίες για την αερόβια και αναερόβια γαλακτική ικανότητα του αθλητή, ενώ ο προσδιορισμός της γλυκόζης και γλυκερόλης του ορού μας πληροφορούν για τη χρησιμοποίηση των πηγών ενέργειας του αθλητή.

Έπειτα απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά το δεύτερο στάδιο (τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο , ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή και την καταπόνηση του οργανισμού του) και προληπτικά αλλά και για αύξηση της απόδοσής τους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα κάθε εκτίμησης και την περίοδο που πραγματοποιείται (προαγωνιστικά, απλή προπόνηση, κτλ) πρέπει να τροποποιείται και η διατροφή του αθλητή.

 

Γκιουζελίδου Σταυρούλα

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

Απ. Σούζου 13   Τηλ. 2531083777

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       web site: www.diet-health.gr

Φωτογραφίες

Tελευταία Νέα

G Button3

white_info.png

7ος Ορεινός Ημιμαραθώνιος

white_important.png

7ος Λαϊκό Μονοπάτι

Ημερολόγιο Άρθρων

« Ιανουάριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Copyright © Optimum Πληροφορική 2015 All rights reserved